Hung Ga - Kung Fu

Hung Ga - Kung Fu

Helsingborgs Kung Fu Skola

Har kommer tankar om kung fu, hung ga, kampsport eller rent allmänt.

Tankar och information om Helsingborgs Kung Fu skola och Hung Ga organisationen.

Jo Gow (Black belt)

Hung GaSkapad av Marcus Gyllencreutz 2014-09-25 08:52:45

Last Sunday, the 21st of October, I did my last Jo Gow test. I stood before a jury of five high ranked Sifus within Yee’s Hung Ga. Some of them had been testing me before, but for most of them it was the first time they saw me perform. My Sifu and Sigung were just spectators, not involved in the testing as usual.

I was nervous, but not as nervous as I had been before when I tested for Sam Cup Sr, most because Sifu the day before had calmed me down in an effective way (probably without noticing it). But I was nervous never the less.

When I started I got questions I didn’t really expect which took me of balance, I then showed “Yu Ga Dai Pa”, hesitated in one place, but didn’t do anything wrong, then came the tricky bit; answering questions about the use of the weapon. I tried to answer them as good as possible, and I think they were satisfied. After that the sparring began, me with a tiger fork, and my opponent with a staff. I had a hard time matching the speed of the staff with the tiger fork, but I didn’t get hit to many times, and I hope I didn’t get my opponent’s fingers to bad.

We didn’t have time to do the 20 minutes in horse because of the seminar starting and dan tests on the way, but we have showed that we can before and should show it again.

When I now stand here as a Jo Gow (black belt), I’m rather impressed with myself, but this hadn’t been possible without the help and support from my Sifu Bruce Clark, who knows my pace better than I do myself, who knows what is good Hung Ga and what’s not, who knows how to build strength and power from within. And in the same time he inspires me to always do better!

I’m here thanks to Si Gung Pedro Cepero Yee who showed me the things that good Hung Ga is built on and inspired me even more.

I’m here thanks to my brothers and sisters within Yee’s Hung Ga, Rebecca, Laura, Steven, Dan, Keith, Sandy, Michael, Bob, Sean, Simon, Paul and more, who made me feel so welcome into the Yee’s Hung Ga family, who trained hard and inspired me to train hard.

I’m here thanks to my own students, who has supported me all the way who have shown the same enthusiasm as I have myself and who have shown me, with their own tests and improvements, that we are on the right path.

Thanks all!

The way to Jo Gow has been straight, well planned and very intense. Now I’m a Jo Gow and now a new phase of my training begins.  • Kommentarer(0)//marcus.hungga.se/#post6

Gradering

Hung GaSkapad av Marcus Gyllencreutz 2014-07-02 14:59:14

Jag har inlett gradering för svart bälte, har gjort de två första testerna av totalt fyra, och då kommer jag att tänka på hur det var för mig innan.

Det är stor skillnad på graderingarna nu och innan, förr så kunde man komma, visa upp vad man lärt sig förra gången och så var man graderad. Inget officiellt test, utan det var för att man betalade för träningshelg som man blev graderad. Det var så att säga att man köpte sitt bälte och så gjorde alla som följde med på träningshelg och summercamp. Värst var nog en gång som min dåvarande Sifu inte ens tittade på den person som "graderade" sig utan pratade med sin fru, och efteråt var det bara...bra, du klarade det!

Nu är det minst två personer som testar och man går igenom ett protokoll med fasta punkter som ska testas och även om jag flugit långt och betalat för träningshelg så är det inte självklart att jag klarar mig, har vid ett tillfälle varit så också. Jag hanterade långstaven på det sätt jag var van vid och jag klarade det inte pga. att jag saknade kraft och mening i min form. Så det var bara att komma igen, träna mer och testa nästa gång jag for över.

Det är skönt också att formerna och det man ska göra i övrigt inte ändrar sig från gång till gång, så att man inte kuggar för att man gör som man en gång har lärt sig. Man vet vad man ska träna och sliter hund för att klara det.

Vi har dessutom ett gäng som går in för att gradera sig och utveckla sig på ett bra och positivt sätt! De är dessutom duktiga och energiska vilket ger ett bra resultat!  • Kommentarer(0)//marcus.hungga.se/#post5

Framsteg och utveckling.

Hung GaSkapad av Marcus Gyllencreutz 2014-06-09 09:55:12

Efter att vi har gått över till Tang Fung och Yee's Hung Ga har vi nu kunnat se stora framsteg i vår träning, i ökad styrka, bättre tekniker och bättre förståelse. Vi har byggt upp styrkan med bättre anpassade övningar, med bland annat ställningsövningar som ökar styrkan i ben och på så sätt teknikerna, fokuserar på armstyrka och kroppshärdning, får med konditionsträning och hastighetsträning blandat med ökad kunskap i det vi gör.

Resultatet är slående (i dubbel mening), efter den senaste graderingen kommenterade Sifu Bruce Clark "They are good guys, they are strong!" och han jämförde Helsingborgs skolan med sina egna elever i Aberdeen, vilket är väldigt bra betyg! Och jag kan bara hålla med när jag jämför hur det var för några år sedan.

Graderingarna är inte längre godtyckliga graderingar, utan följer ett strikt protokoll med en tuff teoretiskt del förutom den form man ska kunna. Man måste förstå varje del av formen och kunna använda teknikerna i den, även i en fight situation. Kunna alla viktiga tekniker och vad de heter på Kantonesiska och vad syftet är. Att svar som "det är en dold teknik" eller "det är ett mellansteg" godkänns inte. Historia är även det en viktig del av graderingstestet. Sedan när man tänker att allt är klart, och man är trött, så är det test på att stå i hästställning en viss tid. Men med en viss envishet klarar man hur mycket som helst.

All träning vi haft resulterade i en bra gradering, ingen var ens på gränsen till att inte klara det, utan alla klarade sig med god marginal och visade stor styrka. I kampsituationen överraskade de som graderade sig för första gången med en bra kamp, och flera bra tekniker och träffar delades ut, en som hördes över hela rummet.

Så framtiden ser väldigt ljus ut, vi har bra tekniker med "The Marcus snapp" enligt Sifu, vi har former som inte ändrar sig så fort Sifu kommer på besök utan är som dom varit ett bra tag. Vi har duktiga instruktörer som vet hur man gör och inte lägger in sina egna tekniker och sätt. De instruktörer vi hade innan som inte höll måttet har slutat och kvar är de entusiaster som verkligen vill träna och bli bättre! Vi har mycket bättre förståelse för all sorts kamp och får det med oss från början. Vi har lättare att sätta upp mål, och vi är en kung fu familj som verkligen hjälper varandra på alla sätt, inte bara i Sverige utan i hela världen! Ingen som "rasslar med sitt bälte", ingen som försöker trycka ner någon annan, utan alla hjälper alla så gott de kan.

/Sifu  • Kommentarer(0)//marcus.hungga.se/#post4

Vikten av ett obrutet familjeträd.

Kung FuSkapad av Marcus Gyllencreutz 2013-08-13 09:44:37

Jag har länge tänkt på om det är viktigt att ha ett obrutet familjeträd inom traditionell kung fu.

Tanken började gro när jag fick höra om JKD som Bruce Lee skapat. Bruce Lee hade själv en traditionell träning med ett obrutet familjeträd bakom sig med Stormästare Yip Man som sin Sifu. Han blev duktig men ville bli duktigare och plockade åt sig godbitar från andra kampsporter. Detta gick bra i och med att han hade en traditionell bakgrund.

När han sedan startade sin egen stil Jeet Kune Do så var det med blandningen och han hoppade över de traditionella bitarna och ersatte det med filosofi… familjeträdet blev brutet.

Efter några år såg han att hans egen stil var inge bra, den gav inte de duktiga utövarna som han trodde det skulle ge, de saknade något. Efter att ha rannsakat sin egen stil så kom han fram till att det var just traditionell träning och traditionella värderingar som saknades.

Att ha en Sifu som petar, pekar och hjälper dig med din träning som har haft/har en Sifu som petat, pekat och hjälpt honom/henne med träningen och så vidare, så har man på så sätt tusentals med års av erfarenhet i varje hjälp man får.

Har man, som exempel, en Sifu som hjälper en som har blivit hjälpt av en Sifu som har lärt sig från videos så har ju inte detaljerna och förståelsen kommit in. Familjeträdet är brutet.

Har jämfört videos från två personer, de har ungefär lika lång träning inom samma stil av kung fu, båda är Sifus, en har ett obrutet familjeträd, den andra har det inte. Skillnaden var enorm!

Jag jämförde två videos från samma form, båda gjorde det som instruktionsvideo, alltså långsamt, tydligt och ordentligt. Personen med obrutet familjeträd visade stor förståelse för formen och teknikerna, bra ställningar och förflyttningar och en bra koppling mellan ställning och överkropp.

Personen med brutet familjeträd kunde inte formen ordentligt, tvekade flera gånger, förstod inte teknikerna, eller misstolkade dem, hade många ställningar som inte var stabila, som saknade roting, fäste i marken, ingen koppling mellan ställningarna och överkroppen och därmed ingen kraft i teknikerna.

Detta visste t.ex. Lam Sai Wing, som gav ut böcker hur man gjorde former. För han visste att om någon verkligen skulle vilja lära sig formen så fick denna person gå till en skola, helst då Wing Lams egen, för att lära sig formen ordentligt. Samma är det med alla videos som finns ute idag, de är till för att locka folk eller ha som referens för de som redan kan formerna.

Så min slutsats är att det är mycket viktigt med traditioner och ett obrutet familjeträd om jag vill utvecklas på rätt sätt, om jag är mån om att få en djup förståelse i det jag gör.  • Kommentarer(1)//marcus.hungga.se/#post3

Träning med Sifu och Sigung.

Hung GaSkapad av Marcus Gyllencreutz 2013-05-22 13:22:04

I helgen hade Jacob och jag (Marcus) träning med Sifu Bruce Clark och Sigung Pedro Yee, en och en halv dags träning och sedan ett seminarium.

Vi gick igenom den fem djurens form på djupet, om krafter, chi, andning, mening och mycket mer. Det var många ljus som blev tända, som hur "drunken step" var helt feltolkad, vad meningen med "drakens skratt" var och hur de olika djuren agerade med varandra och dess mening.

Tranan fick ett helt nytt liv, fick ny inebörd och kraft och med detta fick jag till trantekniker som skulle kunna göra skillnad om jag ville. Ormen och dess betydelse blev tydligare och draken som stridande djur blev en ny favorit.

Sigung Pedros kunskap var enorm och han hade svar på alla undringar jag hade vilket gav en mycket djupare förståelse för Hung Ga, Kung Fu och livet. Jag förstår nu att jag famlat, med andra, i drygt fyra år i mörker.

Med oss hem fick vi också en "ny" "fu qi jow gong" som verkligen gör vad den säger sig göra...

/Marcus

  • Kommentarer(0)//marcus.hungga.se/#post2

Nya tankar om träningen.

TräningSkapad av Marcus Gyllencreutz 2013-02-15 08:35:09

När vi är hos Sifu Bruce Clark i Aberdeen så får vi inte bara nya former och allt runt det, utan även rutiner och tips hur man tränar i övrigt, och även historian bakom varje träningsrutin.

Då ser man att det man gjorde i den gamla familjeträdet kommer ursprungligen från Tang Fungs familjeträd, bara att man gjorde det mesta på ett sätt som motverkade syftet i övningen i det gamla. Varför det har förvanskats vet jag ej, men det mesta har kommit från min nuvarande Si Gung till min gamla Si Gung.

Övningarna är väl genomtänkta och gör att din kung fu blir bättre, snabbt, om du inte fuskar. Chi Gong gör att du får kontroll över din chi, ger bättre hälsa och att den härdar din kropp. Ställningsövningarna ger styrka i benen och för dina ställningar att bli bättre. Tiger chi gung ökar styrkan i armar och tränar dynamiken i händerna. Broövningarna tränar smidighet, mjukhet, följsamhet, att använda de basala krafterna och att kunna jobba med en motståndare.

Sedan är formerna en guldgruva att ösa från, där lär man sig grundträning, alla tekniker man behöver, eller teknikgrupper i alla fall, hur man utför en kamp, hur man handhar vapen, taktik, kraftgenerering, lugn, ödmjukhet och tålamod.

Så att träna Hung Ga Kung Fu ger dig inte bara möjlighet att kunna försvara dig eller de i omgivningen när det behövs, utan även förbereder dig inför livet!

/Marcus

  • Kommentarer(0)//marcus.hungga.se/#post1

Nya tider

Helsingborgs Kung Fu SkolaSkapad av Marcus Gyllencreutz 2012-11-13 13:03:19

Nya tider stundar, som många säkert redan vet så har jag valt en annan väg en tidigare, jag har bytt Sifu och tränar numer under Sifu Bruce Clark (UK). I och med att jag är skolledare för Helsingborgs Kung Fu Skola så betyder detta att hela skolan har bytt Sifu, med allt som det innebär.

Beslutet har betytt mycket att ta tag i, bland annat en egen hemsida, besök till Aberdeen, nya rutiner och mycket nytt att lära sig. Det har också gett mycket inspiration, glädje och nytändning.

När jag för snart fem år sedan övergick från karate till hung gar så kände jag att det var en vidareutveckling, ett steg över en gräns där man inte kom längre med karaten. Åter igen har jag samma känsla, nu när jag lämnar Hung Gar och går över till Hung Ga så känner jag samma sak. Många frågor har redan besvarats och jag börjar förstå meningen med det mesta, och ser glädjen i detta.

Vad är det för skillnad för eleverna då? Ja, inte så mycket än så länge, mest att det är betydligt jobbigare med en ökad träningsvärk till följd. Sedan kommer det djupare tänket efter hand tillsammans med den djupare interna träningen.

/Marcus

  • Kommentarer(0)//marcus.hungga.se/#post0